seven

Rengöring/byte av dieselpartikelfilter

För dig som kör en dieseldriven bil kan vi på Kristianstad Däck- & Bilservice utföra både rengöring och byte av dieselpartikelfilter.

Varför har din bil partikelfilter?

Beroende på förare och hur ofta fordonet körs brukar dieselpartikelfiltret behöva ny service efter ca 10 000 mil. Du kan få indikation på att filtret är blockerat när lampan för DPF (dieselpartikelfilter) lyser, eller när bilen känns trög och har förlorat kraft. Oftast räcker det med rengöring, men är filtret för gammalt kan det behövas bytas ut.

Dieseldrivna motorer alstrar betydligt mer sot än bensindrivna motorer. Det beror på att dieselbränslet inte bränns lika effektivt i motorn och förbränningsresterna blandas med utsläppet. Sotpartiklarna som kommer ut är skadliga för både människa och miljö och måste därför samlas upp av en speciell typ av partikelfilter.

Tecken på att du behöver rengöra/byta dieselpartikelfilter

Om filtret blir helt blockerat av sot kan det riskera att motorn blir allvarligt skadad och medför stor kostnad för bilägaren. Därför är det viktigt att regelbundet rengöra partikelfiltret.

Du märker att det är dags för din bil att rengöra eller byta partikelfilter av flera anledningar. Oftast indikeras det av att en gul lampa som tänds på instrumentpanelen som heter DPF. Precis som alltid när lamporna tänds på panelen är det bäst att köra till närmsta verkstad för att göra en felsökning och service. Men det kan även tydas på bilens beteende när du kör.

  • Stark doft av diesel
    Ett annat tecken på att filtret håller på att bli fullt är att det luktar ovanligt starkt av diesel i kupén. Även om dieselbilar ofta har en starkare doft med sig än bensindrivna kan du märka om det blir obehagligt starkt.
  • Bilen känns svag
    Om bilen börjar kännas som om den har förlorat kraften och inte orkar uppför backar längre kan det vara ett tecken på att filtret behöver ses över.
  • Tjocka avgaser
    Märker du att bilens avgaser blivit mörkare och tjockare kan även det här vara ett tecken på att filtret blockeras av sot som måste rensas bort.

 

Rengör filtret i tid

Eftersom dieselpartikelfiltret är så nära sammankopplat med förbränningsmotorn behöver kvalificerade personer hantera rengöringen och avgöra om filtret eventuellt behöver ut för att förhindra att motorn skadas.

Hos oss får du alltid garanti på vårt arbete och våra erfarna medarbetare utför all service med hög kvalitet. Boka tid hos oss för service av ditt dieselpartikelfilter i Kristianstad.